Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

‘’Σύγχρονα” μαθήματα Management

Αγαπητοί συνάδελφοι,


Σήμερα θα πρωτοτυπήσουμε και θα βοηθήσουμε τον κ.Τσώνη, στην παρουσίαση των πρώτων σελίδων από το εγχειρίδιο περί «Πρακτικών στο σύγχρονο Management», όπως έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στην Γενική Τεχνική Διεύθυνση.


ΑΡΘΡΟ 1: «Όταν είσαι Γενικός Τεχνικός Διευθυντής, δεν έχεις ανάγκη από άξιο και καταρτισμένο τεχνικό προσωπικό. Έχεις ανάγκη από «κολλητούς». Για αυτό, να κάνεις τα αδύνατα δυνατά να τους φτιάξεις. Τα άξια και ιστορικά στελέχη που συνέδεσαν το όνομά τους με την επιτυχία αυτής της εταιρείας, πρέπει να τα απαξιώσεις και να τα στείλεις στο περιθώριο, βάζοντας στο προσκήνιο τους δικούς σου. Τους ικανούς και προσηλωμένους εργαζόμενους πρέπει ή να τους θάψεις ή να τους εξαναγκάσεις σε παραίτηση».

ΑΡΘΡΟ 2: «Αν ακόμα δεν υπάρχει αντικείμενο για τους δικούς σου, μην ανησυχείς. Θα το δημιουργήσεις. Θα φτιάξεις νέες θέσεις ευθύνης χωρίς αντικείμενο και μετά θα κατακρεουργήσεις τις παραγωγικές μονάδες για να το στελεχώσεις. Έτσι οι μισοί θα είναι πλέον σύμβουλοι και οι άλλοι μισοί θα προσπαθούν να κάνουν τη διπλάσια δουλειά με το μισό προσωπικό».

ΑΡΘΡΟ 3: «Όταν είσαι Γενικός Τεχνικός Διευθυντής της πιο δυνατής τεχνικής ομάδας στην αγορά, είναι μεγάλο βάρος και ευθύνη. Αλλά μην ανησυχείς γιατί μπορείς να το ξεφορτωθείς. Για αυτό είναι οι υπεργολάβοι. Ακόμα και αν δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία να κάνουν τη δουλειά, θα βάλεις τους εργαζόμενους της εταιρείας να τους εκπαιδεύσουν. Ακόμα και αν η ποιότητα της εργασίας των υπεργολάβων στο δίκτυο κρίνεται τουλάχιστον αμφιλεγόμενη, μη σκας. Ποιος θα τολμήσει να σε αμφισβητήσει; Θυμήσου!!! Δεν έχει μείνει κανένας παρά οι μόνο οι κολλητοί σου».

ΑΡΘΡΟ 4: «Οι μηχανικοί είναι άχρηστοι σε μια ΓΤΔ. Επειδή απόκτησαν τεχνογνωσία και εκπαίδευση έχουν το θράσος να θέλουν να παίζουν το ρόλο του μοχλού ανάπτυξης αυτής της εταιρείας. Μεταμόρφωσε τους εν μια νυκτί σε διαχειριστές γραφειοκράτες. Άσε που είναι και πιο αβανταδόρικο οι περισσότεροι να δημιουργούν πλέον αναφορές επί αναφορών και “bookletακια” παρά να προσηλώνονται στις ανάγκες του δικτύου. Γλυτώνεις έτσι τα «κόστη» εκπαίδευσης σε νέες τεχνολογίες, κόβοντας τα εκτός έδρας ταυτόχρονα. Αφού ότι εργασίες χρειάζεται το δίκτυο θα μας τις κάνουν οι εξωτερικοί συνεργάτες με αυξημένα έξοδα μεν, αλλά θα τα περάσουμε στα έξοδα δικτύου δε και έτσι θα φαίνεται ότι μειώσαμε τα budget. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια λοιπόν».

ΑΡΘΡΟ 5: «Σε μια ΓΤΔ υπάρχει μόνο ένας όρος αξιοκρατίας. Ποια αξιολόγηση, ποια παραγωγικότητα και ποια αποτελεσματικότητα; Παρωχημένα πράγματα. Είσαι δικός μου θα πας μπροστά. Αν δεν είσαι, θα μείνεις πίσω ή θα πας σπίτι σου. Και αν κάποιοι επιμένουν να μην είναι καλά παιδιά τους στέλνεις τον εσωτερικό έλεγχο να βρει παραπτώματα που δεν τα χωράει ανθρώπου νους. Και αν κάποιοι προϊστάμενοι επιμένουν να θέλουν να ασκήσουν με κάποια αξιοπρέπεια την υποχρέωση να λειτουργήσουν το έστω και λειψό σύστημα αξιολόγησης, μην ανησυχείς. Θα επέμβει ο κος Σκιαθίτης, να επιβάλει τις αξιολογήσεις μέσω κάποιου e-mail».


ΑΡΘΡΟ 6: «Οι προαγωγές είναι ευκαιρία για stratego. Ευκαιρία για διασκέδαση. Άνοιξε η θέση Α, θα μετακινήσουμε τον Β από τη θέση Γ, για να πάει στη θέση του ο Δ από τη διεύθυνση Ε. Τώρα μπορεί να γελάνε καμιά φορά και οι πέτρες επειδή κάποιοι δεν γνωρίζουν τι θα πει «κυματοδηγός» και αναλαμβάνουν θέση ευθύνης αλλά ποιος θα το πει δυνατά; Αυτοί που έχουν άποψη είτε είναι δικοί σου είτε φοβούνται».

ΑΡΘΡΟ 7: «Ως προς τον ανταγωνισμό να είσαι γαλαντόμος. Για να λειτουργήσει η αγορά, πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός. Τώρα αν υπάρχει πρόβλημα στο να ακολουθήσουν το πλεονέκτημα που έχει η Cosmote στο δίκτυο, βοήθα τους. Στην ανάγκη βάλε τους εργαζόμενους της εταιρείας να ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη αμεσότητα στις ανάγκες τους. Που ξέρεις; Οι μέρες της δόξας σου μπορεί και να τελειώσουν οπότε, κράτα και καμιά πόρτα ανοιχτή».

ΑΡΘΡΟ 8: «Για τις ανάγκες του δικτύου και την ανάπτυξή του, μη δίνεις σημασία. Με αυτό το ασήμαντο θέμα ασχολήθηκαν οι προηγούμενοι και είδες που κατέληξαν. Θα ασχοληθεί και ο επόμενος αναγκαστικά έτσι όπως θα έχει καταντήσει το δίκτυο. Ενώ εσύ, να είσαι χαλαρός και να το διαχειριστείς σαν να αναπτύσσεται με αυτόματο πιλότο, υποβαθμίζοντας κάθε προοπτική μελλοντικής δυναμικής του. Και budget μειωμένο δηλαδή και άρχοντας στα μάτια του upper upper management θα γίνεις».


Συνάδελφοι,

Υπάρχουν και άλλες σελίδες αλλά δεν θα θέλαμε να χαλάσουμε την έκπληξη της κυκλοφορίας του επίσημου βιβλίου. Είμαστε σίγουροι ότι η Διοίκηση θα συνδράμει στην ολοκλήρωση και κατά συνέπεια στην έκδοση του εγχειριδίου. Στο κάτω-κάτω της γραφής είναι ένα καλό μάθημα για εκκολαπτόμενους managers στο πώς να καταρρίψουν το ρεκόρ της μακροβιότερης παραμονής στη θέση του ΓΤΔ. Και εις ανώτερα και θα προσθέταμε και βοήθειά μας

ΥΣ.: κ., Τσαμάζ, κα., Παπαδοποπούλου, συμφωνείτε με το πως εφαρμόζεται στη Γενική Τεχνική Δ/νση η πολυδιαφημισμένη, «νέα αντικειμενική και σύγχρονη διαδικασία αξιολόγησης»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: